Ugnsstekt piggvar

Ugnsstekt piggvar är en favorit i vårt kök! Eftersom vi fått hem lokalt fiskad piggvar är det också hög tid att lägga ett recept i receptbanken på hur man tillagar den godaste ugnsstekta piggvaren. Under sommartid fungerar den också riktigt bra på grillen. Smaken och konsistensen på piggvar är oemotståndlig. Köttet är också något fastare än hos många andra fiskar vilket gör den lite enklare att tillaga.

Ett tips är att räkna 0.5 kg per person när det gäller hel ugnsstekt piggvar. Använd gärna termometer och låt inte fisken överstiga 52 grader. 

Det godaste tillbehöret till ugnsstekt piggvar är skirat smör med riven pepparrot som man blandar ihop. Tillsammans med det möra köttet som gått länge i ugn blir det en helt fantastisk smak och ingen annan sås förutom det skirade smöret behövs. Att toppa med massor av färsk dill är som körsbäret på glassen!

Ugnsstekt piggvar

Ingredienser

Recept till 2 personer: 

1 kg hel piggvar
1 citron
Smör, skirat
Pepparrot
Potatis
Dill
Salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader.
Lägg piggvaren på smörpapper eller på folie i en långpanna, skiva några citronskivor och lägg bredvid. Låt den långsamt bli klar. Det tar ca 1 timme för 1 kg, 2 timmar för 2 kg, 2 timmar och 15 minuter för 3 kg. Man ser att den är färdig när köttet enkelt släpper längs ryggbenet. Dra av skinnet och salta.

Smält smöret och blanda i riven pepparrot (efter smak).
Servera med delikatesspotatis och garnera med dill.

SMAKLIG MÅLTID!

Relaterade inlägg

0
    0
    Din vagn
    din vagn är tomÅtergå till butiken