Skarpsillssalsa med tomat & vitlök
Att använda sill i nya typer av recept tycker vi är viktigt! Vår kökschef Carl har tagit fram det här receptet med skarpsill, en tapas i modern tappning!
Ingredienser
4 personer
500 g Östersjöskarpsill
1 dl vetemjöl
Rapsolja
Salsan
4 tomater
1 st scharlottenlök
1 klyfta vitlök
1 knippe persilja
Citron
Salt
Nymalen svartpeppar
Baguette
Smör
Gör så här:
Klipp av huvudet på sillen och klipp därefter upp buken och ta ur inävorna, skölj sillen ordentligt. Salta och peppra sillen och rulla den i vetemjöl. Ha i en skvätt rapsolja i en stekpanna och stek sillen på hög värme tills de blir riktigt knaperstekta.
Under tiden sillen steks, tärna 4 tomater, finhacka scharlottenlöken och en vitlöksklyfta. Hacka persilja men spara fyra persiljekronor för garnering. Lägg tomattärningarna, lökhacket och den hackade persiljan i en skål, ha i en skvätt citronjuice, salta och peppra med nymalen svartpeppar, blanda runt. När sillen är knaperstekt så ta den direkt och blanda ihop tillsammans med tomatsalsan.
Ta fram baguetten och skär i skivor. Smörstek skivorna på varje sida, så de får en fin o frasig yta.
Toppa de nystekta baguettskivorna med den lätt ljumna skarpsillssalsan, servera med en citronklyfta och en
persiljekrona på toppen.
Ät och njut!