Smörstekt uerfilé

Smörstekt uerfilé är himmelskt gott!

Uer är en djuphavsfisk som påminner om abborre i sin smak. Det är en utmärkt matfisk med vitt, smakrikt kött. Den är perfekt att steka eller grilla med dess lite kraftigare skinnsida neråt. Eftersom att köttet är så smakrikt passar den utmärkt att servera tillsammans med kryddiga tillbehör från alla världens kök. Tillsammans med citronsås blir det en klassiker på middagsbordet. Eller varför inte en klick pesto med picklad rödlök?

Vill man grilla uerfilé gör man det allra bäst i halster, men har man inget halster fungerar det lika bra att grilla fisken med skinnsidan neråt direkt på grillgallret eller använda grillfolie. Var bara noga med att olja in skinnsidan innan man lägger fisken på grillen, därmed fastnar inte fisken lite lätt. Ett annat tips som kommer från vår kock Carl är att lägga en bädd av citronskivor på grillen och lägga filéerna ovanpå, då får man en fräschör i köttet och fisken fastnar inte.

Uer kallas även kungsfisk eller rödfisk och fiskas framförallt i norska vatten. Den tillhör familjen drakhuvudfiskar och känns igen på sin röda färg.

Smörstekt uerfilé passar både som en middagsrätt mitt i veckan eller som en festligare måltid under helgen.

smörstekt uerfilé

Ingredienser

Till 4 pers

800g uerfilé

3 msk smör
salt & peppar

Citronkräm:
2 tsk finhackad färsk timjan
2 dl smetana
skal och saft av 1/2 citron.

Gör så här:

  • Rör först ihop citronkrämen. Häll 2 dl smetana i en skål och blanda därefter i finhackad timjan samt rivet skal och saft från en halv citron.
  • Snitta skinnsidan på fisken med 3-4 snitt för att inte fisken ska dra ihop sig i den heta stekpannan. Hetta upp en stekpanna med 3-4 msk smör, när smöret slutat puttra är det dags att lägga filén i pannan. Lägg filén med skinnsidan neråt i pannan. Ös över smöret över fisken med jämna mellanrum, skaka lätt på stekpannan för att fisken inte ska fastna och efter ca 3-4 minuter är det dags att vända på filén. Stek en sista minut med köttsidan ner i stekpannan.
  • Salta och peppra under tiden. Skinnet kan gärna bli en aning knaprigt och fiskköttet vitt och fint.
  • Servera fisken tillsammans med citronkrämen och tillbehör som färskpotatis alternativt ugnsrostade grönsaker!

Relaterade inlägg

0
    0
    Din vagn
    din vagn är tomÅtergå till butiken