Marcus laxlasagne
Ingredienser
4 pers.
500 gr laxfilé
Lasagneplattor
Sås:
- 5 dl grädde
- 0,5 dl vitt matlagningsvin
- 0,5 st gul lök
- 50 gr. riven ost
- Lagerblad
- Kryddpeppar
- Maizena
Pastasås:
- 1 st burk krossade tomater
- 0,5 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- Tomatpuré
- Morötter
- Babyspenat
- salt, svartpeppar
Rosépeppar creme:
- Creme Fraiche
- Rosépeppar
- Honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°C.
Vit sås:
Hacka lök och fräs i smör på svag värme i en gryta, tillsätt två lagerblad och fyra kryddpepparkorn. Tillsätt det vina vinet och låt koka i ca 5 min. ta upp lagerblad och kryddpepparkorn. Tillsätt sedan grädden och sjud i ca 10 min. Smaka av av med salt och peppar, red sedan med Maizena till en lagom tjock konsistens.
Pastasås:
Hacka lök och vitlök, fräs i stekpanna men låt inte löken få färg. Tillsätt krossade tomater och tomatpuré och låt såsen koka i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt sedan de rivna morötterna.
Lasagne:
Smöra en ugnsfast form. Skiva laxen i ca 1 cm och tjocka skivor.
Varva sedan ingredienserna i formen i ordningen vitsås, lasagneplattor, pastasås, lax och spenat. Avsluta med sås och riven ost. Baka i ugnen i ca 30-40 min. Låt lasagnen vila ca 10 min innan servering.
Blanda Creme Fraiche, rosépeppar, lite honung, salt & peppar till en fluffig sås.
Servera gärna med blandade grönsaker för extra god crunch.
Smaklig spis!