Kolja i krämig örtsås
Kolja, en torskfisk med ett delikat kött som sticker ut bland andra vita saltvattensfiskar. Koljafilén är nästintill genomskinlig och när koljan tillagas blir den skinande vit och fast i köttet.
Kolja är rik på
– protein
– jod
– vitamin b12
– kalium
– selen
Med andra ord, en riktigt näringsrik fisk man bör äta mycket av!

Ingredienser
2 portioner.
400 gram koljafilé
En nypa eller två med havssalt
1 msk smör
3 msk hackad dill
3 msk hackad persilja
2 msk finhackad rödlök
0.75 dl crème fraiche
1 1/4 dl vispgrädde
svartpeppar & salt
Gör så här:
- Salta koljafilén med havssalt på båda sidor. Låt dra 10 min.
- Skölj bort saltet under rinnande kallt vatten. Torka därefter fisken torr med hushållspapper.
- Lägg koljafiléerna i en smord ugnsform.
- Bryn dill, persilja och rödlök i smöret i ca 3-5 min.
- Tillsätt crème fraiche & grädde. Låt koka upp.
- Smaka av med lite salt och svartpeppar.
- Häll såsen över fisken och stek mitt i ugnen.
Använder man stektermometer bör fisken ha en innertemperatur på 48-50 grader när den tas ut ur ugnen.
Har man ingen stektermometer kan man tillaga fisken på 160 grader i 5-8 min beroende på ugn. Fisken är färdig när den lätt skivar sig i köttet (vilket man också ser på bilden).
Servera med kokt delikatesspotatis!