Hummerpasta

4 personer

En riktig lyxpasta – perfekt för dig som älskar hummer. Pastan är krämig och med en hetta från chili som passar utmärkt till hummersmaken. Hummern tas tillvara till fullo, och fonden kokad på skalen ger rätten mycket hummersmak. Inga andra tillsatser av fonder eller buljonger behövs. Servera gärna tillsammans med färsk pasta, färsk ruccola, riven parmesanost och toppa med färsk persilja!

Ingredienser

2 humrar
400 g pasta – färsk, t ex tagliatelle
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3 msk smör
1 msk tomatpuré
2 msk konjak
1,5 dl vitt torrt vin
1,5 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 kvist timjan – eller 0,5 tsk torkad
0,5 tsk chiliflakes
0,5 dl riven parmesanost
0,5 kruka persilja
1/2 citron, zesten
1 påse ruccola

Gör så här:

Bryt av stjärten av humrarna och plocka ut köttet. Dela stjärtarna och dra bort tarmen som löper längs med. Skär köttet i bitar. Ta ut eventuell rom. Plocka ut innanmätet där gälarna sitter i huvudskölden.

Knäck klorna och dra ut köttet. Låt klorna vara så hela som möjligt. Dra bort broskskivan i varje klo. Spara skalen till fonden.

Skala och skiva schalottenlöken. Skala och krossa vitlöken. Bryn hummerskalen i smör. Tillsätt schalottenlök, vitlök och tomatpuré. Låt svetta i pannan några minuter. Häll därefter på konjak, vin och vatten. Sjud under lock i ca 12 min. Sila fonden.

Blanda hummerfonden med grädde och krydda med timjan och chiliflakes. Koka samman såsen i 4–6 min. 

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skär persilja lite grovt. Ta kastrullen med hummerfonden ifrån värmen och rör ner parmesanost.

Blanda pastan med sås, hummerkött och citronzest och lägg upp på varma tallrikar. Toppa varje portion med en hummerklo och persilja. Servera med parmesan och ruccola.

Relaterade inlägg

0
    0
    Din vagn
    din vagn är tomÅtergå till butiken