Helstekt rödspätta med currysmör & rostad blomkål
Ingredienser
4 st rödspättor (300–500 g/rödspätta)
1–2 blomkålshuvuden (beronde på storlek)
3 gula lökar
3 klyftor vitlök
1 msk curry
Rågmjöl
Skorpmjöl
Salt
Vitpeppar
Rapsolja
Färsk dill
Citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Bryt ner blomkålshuvdet i buketter, blanda med en skvätt rapsolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 10–15 minuter.
Hacka lök och vitlök. Brynt lökhacket ordenligt tillsammans med 150 g smör i en kastrull eller sauteuse, tillsätt curryn och låt fräsa på medelhögvärme i ca 3-5 minuter, utan att det bränns, sänk därefter värmen och låt puttra på svag värme ett par minuter Ställ åt sidan.
Vid hel rödspätta; skär av huvudet, fenor och stjärt. Gör en enkelpanering med 50% rågmjöl och 50% skorpmjöl och vänd fisken i mjölblandningen. Salta och peppra fisken och stek den därefter på medelhögvärme med en svätt rapsolja, ett par minuter på varje sida.
Lägg upp fisken på tallrikar, slå på currysmöret, servera med den härligt rostade blomkålen, toppa med dillkvistar och en citronskiva.
PS. Vill man kan man så klart också servera potatis till.