Grillad havskattfilé

Havskatten är en mycket uppskattad matfisk. Det är en så kallad kotlettfisk med ett vitt, mört kött som passar till många olika typer av matlagning men extra bra till att grilla eller steka. Eftersom den till stor del livnär sig på kräft- och blötdjur har köttet en touch av skaldjur.

Ingredienser

4 personer

800 g havskattfilé
1 st spetskål
Rapsolja
Salt & peppar
Sjöfolkets aioli

Chimichurri:
1/2 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
Ett knippe färsk basilika
1 tsk hackad färsk timjan
Ett knippe persilja
1 st riven vitlöksklyfta
Salt & nymald svartpeppar

Om man vill:
Rostad potatis eller couscous
Tomatsallad

Gör så här:

Börja med chimichurrin. Hacka basilika, persilja och timjan. Häll upp oljorna i en skål och häll i kryddhacket, ha i en riven vitlöksklyfta, krydda med salt och nymald svartpeppar. Rör om ordentligt och ställ därefter åt sidan.

Tänd grillen och se till att den är ordenligt varm när det är dags att börja grilla.  Skär fisken i större tärningar och trä upp på grillspett. Obs, använder du dig av träspett, glöm då inte att blötlägga spätten i minst 20 minuter. Pensla fisken med rapsolja och krydda med salt och peppar.

Dela spetskålen på längden i 6 st tårtbitar, pensla med olja, krydda med salt och peppar. Lägg spetskålen och fiskspetten direkt på grillgallret. Gilla 2–3 minuter på varje sida, gäller både spetskålen och fisken.

Lägg upp på tallrik och ringla chimichurri över fisken och kålen. En klick av Sjöfolkets aioli sätter pricken över i. Vill man ha någon form av kolhydrat till så passar t ex rostad potatis eller couscous jättebra. Man kan med fördel även servera en fräsch tomatsallad till.

Relaterade inlägg

0
    0
    Din vagn
    din vagn är tomÅtergå till butiken