Krämig blåmusselsoppa med färska örter

Musslor är bland det miljövänligaste som man kan äta. I våra hav bidrar de till att minska övergödningen. Musslorna vi säljer är självklart MSC-certifierade vilket garanterar att de kommer från ett hållbart fiske. Musslor är ett proteinrikt livsmedel med högt näringsinnehåll. Fettinnehållet är lågt och av det nyttiga slaget och de är rika på omega 3. Här bjuder vi på en krämig och mustig blåmusselsoppa!

Ingredienser

2 personer

1 nät blåmusslor
1 tsk salt
2 msk rapsolja
2-3 st scharlottenlökar
4 st vitlöksklyftor
1 kvist färsk timjan
2 st lagerblad
2 dl torrt vitt vin
4 dl vispgrädde
Valfria färska örter, förslagsvis persilja & dill

Goda tillbehör:
Sjöfolkets egen aioli  & hembakta surdegsbröd

Gör så här:

Börja med att lägga blåmusslorna i en bunke, spola kallt vatten över dem, ha i en tsk salt, rör därefter om ordentligt så att saltet löser upp sig. Häll därefter av vattnet. Gå igenom musslorna. Släng de som är skadade. De musslor som är öppna knackar man försiktigt på med en matkniv. Stänger de sig är de levande.

Finhacka scharlottenlök och vitlök, ta en stor kastrul med lock, häll i rapsoljan och fräs lökhacket på högvärme, ha i timjankvisten samt lagerbladen, tänk på att röra om så det inte bränns vid. Ha i musslorna, låt fräsa runt en kort stund, slå på vitt vin, rör runt lite till och lägg därefter på locket. Låt koka under lock kraftigt i 2–3 minuter. Ta därefter upp musslorna ur kastrullen och lägg dem separat i en skål. De musslor som inte har öppnat upp sig sorteras bort.

Låt buljongen som är i kvar i kastrullen reducera ner ett par minuter på medelhög värme. Häll därefter i grädden och låte det puttra en stund. Smaka av med salt och nymalen svart- eller vitpeppar. Fördela de vackra blåmusslorna i djupa tallrikar, häll på den heta musselsoppan och garnera med de färska örterna.

Soppan smakar allra bäst med en klick av vår aioli och vårt egenbakade surdegsbröd. Perfekt att doppa i soppan!

Relaterade inlägg

0
    0
    Din vagn
    din vagn är tomÅtergå till butiken