Färskostbakad laxfilé med handskalade räkor

Ett gott laxrecept med Sjöfolkets handskalade räkor tillsammans med ramslöksslungad färskpotatis. Passar perfekt nu när våren är i antågande och ramslöken börjar titta fram här på Österlen. Och får man inte tag i ramslök, eller vill laga receptet när det inte finns ramslök att få tag på går det precis lika bra att använda sig av färsk dill och persilja!

Dessutom är lax en väldigt nyttig fisk som innehåller hög halt av protein, omega 3, vitaminer och jod.

laxfile

Ingredienser

800 g laxfilé
200 g färskost (ex Philadelphia)
1 burk Sjöfolkets handskalade räkor
1 kruka färsk dill
1 kruka färsk persilja
1 scharlottenlök
Salt
Svart- & vitpeppar
Valfri olja
Färsk potatis ”Spunta” (finns nyhemkommen i vår kyldisk)
Ramslök
Smör
Sjöfolkets romsås

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Grovhacka de handskalade räkorna samt dillen och persiljan.  Finhacka scharlottenlöken. Blanda ihop till en röra tillsammans med färskosten.

Skär därefter laxen i portionsstorlekar, skär ett snitt mitt på laxbiten (ej helt igenom). Salta och peppra laxen med både vit- och svartpeppar (50/50). Pensla en ugnsfast form med valfri neutral olja, lägg i laxefiléerna. Toppa dem med röran och försök få i så mcket röra som möjligt i själva snittet. Baka i ugnen i ca 10-15 min (tills de når en innertemp på 48 grader).

Koka färskpotatisen i saltat vatten. När den är färdig klicka i smör, ha i hackad ramslök och blanda försiktigt runt.

Servera laxfiléerna, den smör- och ramslöksslungade färskpotatisen tillsammans med en klick av vår goda romsås!

PS. Får du inte tag i ramslök går det bra att använda färsk dill och persilja istället.

Relaterade inlägg

0
    0
    Din vagn
    din vagn är tomÅtergå till butiken