Dill & citronbakad hel fjällröding, beurre blanc & vår egen stenbitsrom

Här bjuder vi på ett riktigt smarrigt recept med hel fjällröding. Beurre Blanc – denna sås är vår kock Carls absoluta favorit, så den vill du inte missa! Dessutom innehåller den vår egen stenbitsrom – helt utan tillsatta färgämnen!

Ingredienser

4 personer: 

2 hela fjällrödingar (ca 450 g per fisk)

1 kruka/förpackning färsk dill

1 citron

Salt o peppar

Smör

Beurre blanc med Sjöfolkets stenbitsrom:

2 bananscharlottenlök

1 msk vitvinsvinäger

100 g rumstempurerat smör

1 dl creme fraiche 34%

1/2 dl torrt, vitt vin

1 kruka/förpackning gräslök

Sjöfolkets stenbitsrom

Serveras med förslagsvis tillsammans med kokt potatis eller potatispuré. Kokt grön sparris passar också utmärkt till detta.

Gör så här:

Grovhacka dillen. Gnid in insidan av fisken med salt, peppar och citronzest av en citron, fyll fisken med den grovhackade dillen och klickar av smör. Lägg därefter fisken i en ugnsfast, smord form, baka fisken i ugnen på 125 grader tills den når en innertemp på 50 grader.

Gör såsen under tiden fisken är i ugnen. Finhacka scharlottenlök, fräs den med lite olja på medelsvag värme tills den blir mjuk och glansig, tillsätt en halv deciliter torrt,  vitt vin och vitvinsvinäger, låt koka sakta tills nästan all vätska kokat in. Häll därefter i creme fraiche, låt koka ihop en liten stund, ta därefter bort kastrullen från plattan. Montera ner det rumstempurerade smöret i såsen med hjälp av stavmixer. Smaksätt med lite citronsaft, salt o peppar.

Obs! Efter att smöret har tillsatts kan såsen inte värmas utan risk för att den skär sig.

När fisken är färdig, häll i en rejäl klick stenbitsrom och finhackad gräslök i såsen. Servera genast, gärna tillsammans med kokt potatis eller potatispuré och grön sparris.

Smaklig måltid!

Relaterade inlägg

0
    0
    Din vagn
    din vagn är tomÅtergå till butiken