Citronbakad sejfilé
Sej är en utmärkt fisk att äta för att få i sig mer D-vitamin. Sej är rik på protein, vitamin D, B12, selen och jod. Det är en kraftig spolformad fisk inom torskfamiljen. Det pärlgråa köttet är fastare än torskens, vilket gör att fisken lämpar sig för kokning, stekning, grillning och kan även användas i grytor, soppor och ugnsrätter.
Sej blänker som silver, smakar som guld.
Ingredienser
4 personer
600–800 g sejfilé
600 g rödbetor
50 g pepparrot
200 g grönkål
1 st citron
200 g smör
Gräslök
Dill
Rapsolja
Gör så här:
Marinera grönkålen i rapsolja, smaksätt med salt och peppar. Rosta i ugnen på 175 grader tills de blivit krispiga. Låt svalna.
Dra ner ugnen till 100 grader.
Skala och koka rödbetorna tills de blir mjuka. Mosa betorna tillsammans med 100 g smör, riven pepparrot och smaksätt med salt och peppar.
Blanda citronsaft och citronzest med 50g rumstempererat smör. Salta och peppra sejfilén. Klicka därefter citronsmöret på sejfilén. Baka i ugnen på 100 graders tills innertemperaturen är 48 grader. Eller tills köttet lätt faller isär när man fördelar det med gaffel.
Bryn 50 gram smör och låt svalna en aning. Blanda i hackade örter och lite citron. Häll det brynta smöret ovanpå sejfilén.
Servera fisken tillsammans med rödbetsmoset och den krispiga grönkålen – och njut!