Chevrégratinerad laxfilé med rödbetor

Enkelt och lättlagat recept där laxen tillsammans med rödbetor och sötman från honungen gifter sig perfekt med sältan i chevréosten. En rätt som funkar lika bra på en vardag som på en helgdag!

Ingredienser

4 personer

4 st portionsbitar laxfilé à 200 g
2 dl creme fraiche 34%
400 g chevréost
600 g rödbetor
100 g solrosfrön
flytande honung
Peppar
Salt
Gärna en fräsch sallad

Gör så här:

Koka rödbetorna mjuka i väl saltat vatten. Låt svalna, skala och tärna dem därefter, lägg tillbaka dem i kastrullen och ställ åt sidan.

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på medelhög värme tills de får en gyllenbrun  nyans, ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 200 grader.

Smula ner chevréosten i en bunke, tillsätt créme fraichen och blanda runt. Lägg ut laxfiléerna i en ugnsfast form med mellanrum mellan bitarna, salta och peppra. Klicka ut chevréröran över laxen, ställ in i ugnen och gratinera tills den får en härlig färg, ca 15 min. Har du termometer så ta ut laxen när den har nått en innertemperatur på 45 grader (så eftergår den upp till 47–48 grader). Häll på en klick smör eller olja på rödbetstärningarna i kastrullen och värm på dem hastigt.

Lägg upp laxen och rödbetorna på en tallrik, ringla över rikligt med honung och toppa med de rostade solrosfröna.

Servera tillsammans med en fräsch sallad.

Relaterade inlägg

0
    0
    Din vagn
    din vagn är tomÅtergå till butiken